• محله چیذر یکی از محلات ناحیه 8 منطقه 1 شهر تهران است . جمعیت این محله 12227 نفر است که در قالب 3843 خانوار زندگی می کنند . محدوده این محله  از شمال: خ شهید لواسانی - فرمانیه محدوده از جنوب: اتوبان صدر - بلوار قیطریه - میدان پیروز محدوده از شرق: خ پاشا ظهری - کامرانیه محدوده از غرب: خ براتی - نعمتی و لاله مساحت (کیلومتر مربع):: 1.870615

  • محدوده محله چیذر از بدو شکلگیری به شکل مثلث بوده است که از شمال به امام زاده علی اکبر و از سمت هاشم علیا به سمت جنوب غربی به خیابان شهید افشین محمودیان می رسید و از خیابان افشین محمودیان به سمت خیابان عباس صادقی و از آن به سمت جنوب شرقی تا خیابان شهید بهمن پور امتداد می یافت و از آن به شمال هاشم علیا می رفت .این محله به دلیل وجود اماکن مذهبی زیاد از قدیم بافت مذهبی داشته و این بافت را همچنان حفظ نموده است که از جمله این اماکن مذهبی می توان به وجود دو امام زاده به نام های علی اکبر و اسماعیل ، وجود 64 شهید که از این محله در گار شهدا دفن شده اند و وجود حوزه علمیه چیذر اشاره نمود .(محسن مام بیگی) در کتب قدیمی قدمت این آبادی به قبل از اسلام می رسد . در حدود 150 سال قبل سه دانگ زمین های چیذر از املاک خاصه بوده و سه دانگ دیگر متعلق به شخصی به نام ام الخاقان بود که بعدا ناصرالدین شاه سه دانگ نیاوران را به وی داد و چیذر را به تملک خود درآورد، نکته ی مهم این است که بر روی سنگ قبرهای کهنه و قدیمی نام جیذر را شیذر نوشته اند و این امر نشان می دهد که در زمان های قبل از اسلام در تپه باستانی چیذر آتشکده هایی متعلق به زرتشتیان وجود داشته است . (سند هویت محله)

  • از دلایل شکلگیری این محله میتوان وجود دو امام زاده و 2 قنات و خاک بسیار حاصلخیز آن اشاره نمود . محله چیذر ابتدا چوذر(مانند زر) نام داشته و این نامگذاری به دلیل حاصلخیز بودن منطقه از نظر کشاورزی و وجود باغ ها ی فراوان بوده است و زندگی ساکنان چیذر از طریق کشاورزی، باغدارای و دامداری بوده است .( حمید چیذری – حجت الله سرایی) از اشخاص مهم و معروف چیذر میتوان به سید علی اصغر هاشمی علیا، حضرت آیت الله حاج شیخ علی نهاوندی (نجفی) و شهید بزرگوار سید علی اندرزگو اشاره نمود . (سند هویت محله)

  • از آثار و ابنیه قدیمی و مهم چیذر می توان به امام زاده علی اکبر که بعقه ساده و بی پیرایه داشته و محل اعتکاف درویشان بوده اشاره کرد . در محل این امام زاده 600 شهید گرانقدر آرامیده اند و به گار شهدای شمیران تغییر نام یافته است . امامزاده اسماعیل از سلاله پاک امام موسی کاظم (ع) می باشد که در کاشیکاری مختصری که از زمان ناصر الدین شاه در بالای ورودی بعقه باقی مانده این شجره نامه را می توان فهمید. حوزه علمیه قائم (عج) که از مراکز مهم دوران حاضر می باشد در سال 1346 با الطاف خداوند و با عنایت حضرت ولی عصر(عج) و با تلاش و کوشش حضرت آیت الله سید علی اصغر هاشمی علیا در این محل احداث گردید . ونیز از آثار دیگر برجایی مانده در این محله می توان به غارهای زیر زمینی (معروف به لو ) نیز اشاره نمود که گذشتگان ساکن در این محل برای فرار از حمله مغولان این مکانها را حفر کرده و در آن پناه میگرفتند و محل فعلی آن از مقابل مسجد قائم (عج) چیذر تا میدان امام زاده علی اکبر (ع ) می باشد . (سند هویت محله) در این محله اکثریت ساکنین از نوادگان دو طایفه بوده اند یکی طایفه چیذری و دیگری طایفه هاشمی علیا که این طایفه به نسل امام زین العابدین متصل بودند . دو حمام یکی در میدان اندرزگو به نام حمام زر و دیگری در خیابان مهدی چیذری جنب نانوایی به نام حمام قائم که هنوز نیز پابرجا هستند از یادگاریهای هنر معماری گذشته میباشد.(حمید چیذری – حجت الله سرایی)مردم این محله اکثرا به زبان های فارسی و آذری صحبت می کنند و همگی از نوادگان طوایف هاشمی علیا – مام بیگی و چیذری می باشند. در محله چیذر پارک قیطریه فعلی به باغ قیطریه معروف بوده است که در قدیم به اسم خانم اتابکی و یاسارالدوله که از نوادگان شاهان قدیم اتابک اعظم بوده است نامیده می شده و این پارک محل ییلاق این خاندان بوده است که بعد از گدشت سالها و قرنها امروز به پارک قیطریه و محله قطریه تبدیل شده است.( محسن مام بیگی – تاریخچه شمیرانات)

  • مردم این محله اکثرا به زبان های فارسی و آذری صحبت می کنند و همگی از نوادگان طوایف هاشمی علیا – مام بیگی و چیذری می باشند. در محله چیذر پارک قیطریه فعلی به باغ قیطریه معروف بوده است که در قدیم به اسم خانم اتابکی و یاسارالدوله که از نوادگان شاهان قدیم اتابک اعظم بوده است نامیده می شده و این پارک محل ییلاق این خاندان بوده است که بعد از گدشت سالها و قرنها امروز به پارک قیطریه و محله قطریه تبدیل شده است.( محسن مام بیگی – تاریخچه شمیرانات)

  •  

مشخصات

آخرین ارسال ها

آخرین جستجو ها